Papagalul australian cu creasta galbena



Speciile de papagali Cockatoo, care apartin Familiei Cacatuidae, sunt pasari foarte galagioase, increzatoare si foarte sociabile. Caracteristica lor comuna o reprezinta creasta prezenta pe capul fiecarei pasari.
Papagalul la care vom face referire in acest articol este cunoscut in Australia sub denumirea de Sulphur-crested Cockatoo, dar denumirea sa stiintifica este Cacatua galerita. In general, aceasta pasare este un rezident zgomotos al locurilor salbatice impadurite din partea estica si nordica a continentului australian, inclusiv in insula australiana Tasmania. 
Papagal motat
Particularitatea sa o reprezinta creasta erectila, ca un evantai, de culoare galbena. Pene de culoarea galben pal exista sub aripi si coada, insa poate fi vazute numai atunci cand pasarea este in zbor. Restul penajului este de un alb imaculat. In jurul ochilor sunt vizibile doua cercuri de piele de culoarea blue spre alb. Ciocul foarte solid si incovoiat, precum si picioarele care se termina cu cate patru gheare sunt de culoare neagra. Papagalul australian cu creasta este un papagal voluminos, lungimea corpului sau fiind de aproximativ 45-51 de centrimetri, iar greutatea ajungand in jur de 800 de grame.
Comportamentul reproductiv
Sezonul imperecherii este variabil, aparand intre lunile august si ianuarie in zona estica si sud-estuca a Australiei, si intre lunile iulie-octombrie in sud-vest. Imperecherea este corelata cu sezoanele bogate in vegestatie, atunci cand hrana este la discretie. Pentru atragerea unei partenere, masculul apeleaza la o serie de strategii de curtare. El isi zbarleste penele, isi desface coada, isi intinde aripile, isi expune in intregime creasta si apoi topaie pe crengi, incercand sa primeasca acordul unei femele de a patrunde in zona ei.
Comportamentul alimentar
In mediul lor natural, se hranesc cu seminte, nuci, alune si unele fruncte exotice, ca paya, rambutan, durian. Ei se hranesc si cu porumb, fiind des intalniti in lanuri, carora le pot provoca pagube. Cand un papagal se hraneste la nivelul solului, el este insotit de cateva "santinele", cu rol de depistare a posibilelor pericole. Sunetele stridente pe care le scot sunt emise atat in timpul zborului, dar si cand se aduna in grupuri pentru a se hrani sau a se odihni.
Desi distrug ramurile copacilor, uneori chiar diverse structuri din lemn care decoreaza parcurile, ei sunt foarte indragiti de oameni, pentru perspicacitatea si personalitatea lor, de multe ori acestia luand pui pentru a-i dresa si a-i creste in casa, dandu-le statutul unui animal de companie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pisica de mare.

Porcusori de Guineea. Stiati ca…?