Alegerea unei testoase

Exista aproximativ 240 de specii de broaste testoase, in viata cunoscute azi. Dintre acestea 41 de uscat, 7 de apa sarata si 192 de apa dulce.
Lumea broastelor testoase este plina de surprize si bogata in cele mai reusite adaptari, create de-a lungul mileniilor de fortele active ale evolutiei. Aceasta minunata lume nu poate fi nici pe departe banuita, de cel care nu intelege, din ignoranta sau necunoastere, complexitatea fascinanta a testoaselor.

Broasca testoasa este un animal potrivit pentru voi ?

Cu ajutorul unor intrebari relative simple vom putea afla singuri, daca suntem pregatiti pentru custodia unei testoase.

-Testoasele traiesc 20 - 40 de ani sau chiar mai mult (depinde de specie). Sunteti dispusi sa va asumati o raspundere pe termen atat de lung? Sau daca va ganditit sa o tineti doar pentru un timp, sunteti dispusi sa-i cautati un camin la fel de bun atunci cand nu o mai puteti tine?

-Unele testoase cresc pe tot parcursul vietii lor. Aveti destul spatiu liber?
O testoasa de talie mica are nevoie de un acvariu de cel putin 80 litrii pentru a fi fericita, cu cat mai mare e cu atat mai bine. Aveti o camera unde sa tineti un astfel de acvariu? Pentru amenajarile exterioare se pune problema amenajarii unui acvariu de marimea unei piscine pentru copii.

-Aveti timp pentru a va ocupa cum se cuvine de ingrijirea testoasei? Va ia cam o ora pe saptamana sa-i curatati amanuntit locul in care sta si 10 minute pe zi pentru a-i da de mancare si a-i observa comportamentul. Se mai adauga apoi vizitele ocazionale care trebuie sa le faceti veterinarului.

-Va puteti permite o testoasa? Mancarea va costa cam 20-30 de lei pe luna, asta depinzand de felul de mancare pe care i-l dati. Un acvariu initial va costa cam un 100 de lei sau poate chiar mai mult. Pentru un acvariu interior majoritatea banilor vor fi cheltuiti pe lampa fluorescenta pentru reptile, filtre de apa, incalzitor.
Bugetul ar fi cam de 1-2,5 lei pe zi pentru un exemplar. Acesta include mancare, curatenie, taxele platite veterinarului, si alte cheltuieli. Veti vedea ca va trebui sa faceti chiar cheltuieli suplimentare daca veti vrea sa imbunatatiti viata animalului vostru.

-Va veti putea permite sa-i platiti tratamentul cand va fi bolnava? Desi testoasele sunt destul de ieftine la cumparare, cand se imbolnavesc, tratamentul lor poate costa la fel de mult ca al unui caine sau al unei pisici. Testoasele sufera in liniste, dar ele simt durerea la fel ca oricare creatura. In momentul cand ai luat un animal si el a devenit animalul tau de companie devi in totalitate responsabil pentru el.

Cum ramane cu bolile? Testoasele capturate din salbaticie adesea au tot felul de paraziti. Dar si cele crescute in captivitate pot sa aiba. Multe dintre aceste microorganisme sunt daunatoare atat testoaselor cat si oamenilor.
Ocazional testoasele pot avea salmonela, mai ales daca au fost hranite cu carne de pui cruda.
Testoasa poate fi verificata daca are paraziti de catre un veterinar specializat in testoase.
Trebuie intodeauna sa va spalati pe maini cu un sapun antibacterial dupa ce ati pus mana pe testoasa sau in apa in care sta. Nu va puneti mainile pe fata. Daca aveti copii mai mari puneti-i sa se spele pe maini iar daca copii sunt mici nu ii lasati sa se joace cu testoasa si aveti grija sa nu o bage in gura. Nu va pupati testoasa. O igiena adecvata e suficienta pentru a reduce la minim riscurile.

Alegerea si cumpararea unei broaste testoase 

Inainte de a va cumpara o testoasa cititi despre viitorul vostru animal. Spre exemplu, trebuie sa stiti ca broastele testoase pot fi purtatori ai unor germeni periculosi, Salmonella, fara a prezenta semne ale infectiei. Din acest motiv, broastele testoase nu sunt recomandate copiilor mici.
Dupa ce v-ati hotarat sa cumparati o testoasa va trebuii sa pregatiti un aranjament comfortabil, cumparati hrana si hotarati unde va fi plasata. Desi de cele mai multe ori suntem tentati sa avem intai animalul si apoi sa ne gandim la locul in care il vom tine, trebuie sa ii aranjam intai locul. Vorbind cu oamenii care detin deja testoase veti obtine multe informatii utile si veti putea folosi experienta lor. Se pune problema majora: doua testoase nu sunt identice, asa ca doar caracteristicile generale nu sunt suficiente. Luand in considerare ca testoasele salbaticie sunt pe cale de disparitie e de preferat sa cumparati una dintr-un magazin specializat dacat sa prindeti una, iar o testoasa crescuta in captivitate are mai multe sanse sa fie mult mai sanatoasa si mai fericita in captivitate decat una salbatica.
Este esential sa stim cum sa alegem o testoasa cand o cumparam si sa identificam un exemplar sanatos deoarece exista riscul sa cumparam un individ bolnav si dupa ce ne vom atasa de el sa il pierdem, sau sa ne creeze o serie de probleme greu sau chiar imposibil de rezolvat.
Iata cateva elemente care ne ajuta sa departajam un individ sanatos de unul bolnav:
- o testoasa sanatoasa este in general vioaie, usor sperioasa si neincrezatoare fata de cei din jur; luata in mana, dupa o scurta retractie in carapace ea revine si manifesta miscari de pedalare vioaie a membrelor in gol (toate aceste reactii sunt diminuate daca testoasa a fost tinuta in medii neadecvate, reci sau intunecoase)
- la exemplarele terestre plastronul nu are voie sa vina in contact cu solul, deoarece aceasta presupune o rezistenta scazuta a organismului sau e vorba despre un animal slabit, debil, batran sau bolnav
- nu vom alege broaste acvatice care plutesc in deriva la suprafata apei sau care prezinta un dezechilibru lateral, care de obicei este consecinta unor maladii pulmonare
- nu achizitionati exemplare care manifesta tendinte de obezitate; acestea se pot identitifica dupa faptul ca ele nu se pot retrage complet in carapace, lipsesc faldurile dermice de la nivelul gatului si al cozii si se misca in general cu greutate
- evitati cumpararea exemplarelor slabe care prezinta pliuri dermice evidente si depun eforturi mari pentru a se deplasa si respira, cu ochii tulburi si culoare a tegumentului fara stralucire
- pielea trebuie sa fie neteda, lucioasa, bine intinsa, fara rani sau cicatrice, cu ochii vioi, mari, expresivi, fara insa a fi extrem de evidentiati, cu cavitatile nazale bine deschise
- evitati de asemenea exemplarele care prezinta urme de diaree, cele care au gura tinute permanent deschisa si gatul intins, putin mobil, iar orificiile nazale partial infundate
- asigurati-va ca animalul nu este infestat cu paraziti, indeosebi la nivelul membrelor, in zonele de legatura dintre corp si membre si in zona inghinala.

Acest material nu este scris pentru a va descuraja, ci doar pentru a va pune in tema cu responsabilitatea pe care vi-o asumati, cand alegeti ca animal de companie o testoasa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pisica de mare.

Porcusori de Guineea. Stiati ca…?

Papagalul australian cu creasta galbena