Bine de stiut.

Inainte de achizitionarea unei testoase ar fi bine sa iti pui urmatoarele intrebari: 

- Familia va fi fericita avand un asemenea animal in preajma?
- Ce asteptari ai de la acest hobby? Trebuie avut in vedere faptul ca mai toate animalele de terariu, printre care se numara si testoasele, se pot stresa foarte usor daca sunt constant tinute in mana. De asemena, din cauza faptului ca testoasele se misca mai lent comparativ cu alte animalute de casa, ele nu pot fi pe placul tuturor. Achizitionarea unei broscute nu este un moft, in conditiile in care, in captivitate, ea poate trai zeci de ani, iar abandonarea ei intr-un lac, iaz sau intr-un alt mediu extern, poate fi, de cele mai multe ori, o condamnare la moarte.

Cresterea unei testoase este in primul rand o pasiune recomandata persoanelor care gasesc in teraristica o sursa de invatare si autoeducare vizavi de acest domeniu, si este mai mai putin recomandata acelora care cauta un animal de companie asa cum e in cazul cainilor sau pisicilor.Inainte de a vizita un petshop trebuie sa fii sigur in privinta speciei de testoase care crezi ca ti se potriveste cel mai bine: de apa sau de uscat?
Pentru a lua decizia corecta, iata cateva repere:

- Mancarea este usor de obtinut?
- Cat costa achizitionarea unui terariu cu toate dotarile adiacente? In afara de terariu, ia in calcul si o suma lunara destinata intretinerii habitatului, consumului de energie electrica, dar si mancarii. Mai mult, ai in vedere si potentialele vizite la medicul veterinar (ca urmare a unor posibile imbolnaviri ale testoasei) - consultatii si tratamente.
- Exista in orasul tau un medic veterinar care sa aiba cunostinte in diagnosticarea si tratarea corespunzatoare a broastelor testoase? Trebuie sa admitem faptul ca, in Romania, medicii veterinari specializati pe reptile si, in general, pe animale exotice sunt, din pacate, aproape inexistenti.
- Dispui de spatiul necesar amplasarii unui de terariu? De exemplu, la maturitate, testoasa de apa din specia Trachemys scripta elegans (testoasa cu tample rosii), va avea nevoie de un acvaterariu cu dimensiuni de cel putin 100x50x50 centimetri.
- Informeaza-te cat mai bine despre cresterea testoaselor in captivitate, citeste carti, siteuri/forumuri de specialitate, dar nu da crezare chiar la tot ce se scrie. Incepatorii nu ar trebui sa cumpere testoase care provin din mediul salbatic; se adapteaza foarte greu in captivitate, raman timide si sunt mult mai vulnerabile la diverse boli. De asemenea, pot fi purtatoare de paraziti interni sau externi, iar pentru un incepator este dificil sa readuca testoasa la conditii bune de viata. Cel mai indicat este achizitionarea de broscute testoase de dimensiuni medii, nascute si crescute in captivitate. Este adevarat ca animalele foarte tinere sunt mai ieftine, dar ele au si un risc mai mare de mortalitate din cauza sistemului imunitar slab dezvoltat. O testoasa semi-matura este ceva mai scumpa, dar are o sansa mai mare de a supravetui. Nu cumpara niciodata testoase din terarii murdare sau din locuri unde animalele arata ca si cum ar fi bolnave.
Si nu uita: anumite specii de testoase sunt protejate de lege, iar prin achizitionarea lor iti vei asuma, direct, consecintele incalcarii acestor legi.



Atentie! Toate animalele de terariu trebuiesc tinute in mana cat mai putin timp posibil. Spala-te cu sapun dupa atingerea lor pentru a preveni infectia cu salmonella. Chiar daca asemenea infectii sunt destul de rare la testoasele aflate in captivitate, ele nu trebuie excluse. Copiii, persoanele in varsta si cei cu un sistem imunitar mai scazut sunt cei mai expusi acestui risc. Infectia cu salmonela poate cauza stari precum voma, diaree, febra si crampe stomacale.

Nota: Daca vei gasi ca acest hobby consta mai mult in pierdere de timp si de bani, accepta faptul ca testoasa nu este animalutul de casa potrivit pentru tine. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pisica de mare.

Porcusori de Guineea. Stiati ca…?

Papagalul australian cu creasta galbena